IJmeer en Markermeer nu ook in de problemen
In de Randmeren speelt de waterplantenproblematiek al jaren. In opdracht van de coöperatie worden er elk vaarseizoen waterplanten gemaaid om de overlast te beperken. Het probleem manifesteert zich inmiddels ook in het IJmeer en het Markermeer. De provincie Noord-Holland heeft om die reden met diverse belanghebbende organisaties het initiatief genomen om tot een effectief en structureel plan van aanpak te komen. De Coöperatie heeft actief geparticipeerd in de planvorming en kon daarbij de ervaring en expertise inbrengen die is opgedaan in de Randmeren. Er is gekeken naar mogelijke oplossingen en op basis hiervan is een voorstel geformuleerd dat aan de minister van I&W is toegestuurd.
Samengevat komt de aanpak voor de korte termijn neer op blijven maaien en aanpassing van de (recreatie)-betonning en voor de wat langere termijn op het verdiepen van vaargebieden waar mogelijk.
Evaluatie en Maaien 2.0
Tegelijkertijd heeft de Coöperatie afgelopen winter met de Stichting Maaien de huidige werkwijze van het maaien op de Randmeren tegen het licht gehouden. Conclusie was dat de bestaande maaipraktijk op een aantal punten verbeterd en aangevuld kan worden.
Vergroting maaigebied
In 2018 wordt het totale maaigebied in de Randmeren vergroot van 450 naar 600 ha en wordt door meer gebiedsgericht maaien getracht een hoger gebruiksrendement te bereiken.
Aanpassing recreatiebetonning
Ondanks dat achter de recreatiebetonning een grotere oppervlakte wordt gemaaid, blijft er een groot gebied over waar niet gemaaid wordt. Ook is op het water niet goed zichtbaar waar gemaaid is. Het is financieel en vanuit de vergunning niet mogelijk om alle waterplanten binnen de bestaande betonning voor recreatievaart aan te pakken. In Gooi- en Eemmeer wordt de recreatiebebakening dit jaar daarom (tijdelijk) aangepast. Door daarna binnen de recreatiebetonning te maaien is voor de watersporters duidelijk waar het water doorvaarbaar is. De verplaatsing van de betonning en de daarmee gepaard gaande beperking van het bevaarbare gebied is in principe tijdelijk. Als de overlast door andere maatregelen zoals bv. verdieping en kranswierverdringing kan worden teruggedrongen, wordt de recreatiebetonning weer teruggeplaatst op basis van het waterdiepte criterium van 1,50 m.
klik op het meer van uw keuze voor een kaartje van de aangepaste recreatiebetonning:
Gooi-west, Gooimeer- Oost, Eemmeer.
Verdiepingen
Voor de langere termijn is het verdiepen van bepaalde vaargebieden en het creeren van recratiegeulen naast de hoofdvaargeul een structurele oplossing voor de overlast, maar dat is een opgave voor de langere termijn.
Monitoren en evalueren
Met Maaien 2.0 proberen de Coöperatie Gastvrije Randmeren en de Stichting Maaien Waterplanten Randmeren de praktijk en de effectiviteit van het maaien van waterplanten op korte termijn te verbeteren. Het maaiseizoen start half juni en eindigt eind juli. In het najaar zal worden geëvalueerd en wordt bezien of de vernieuwde aanpak heeft gewerkt of dat verdere aanpassingen nodig zijn. Wensen zijn er nu al. Bijvoorbeeld meer dan 1x maaien per seizoen, verdiepingen in het Eemmeer en hoogwaardige verwerking van het maaisel.
Zowel Gastvrije Randmeren als de Stichting Maaien Waterplanten houden zich aanbevolen voor reacties van gebruikers: info@gastvrijerandmeren.nl.