De kade met een speciaal lager gedeelte om met een kano makkelijk te kunnen aanleggen en in- en uitstappen, werd donderdag 28 juni feestelijk opgeleverd. Toen genodigden de kade en naastgelegen strandje bekeken, kwam wethouder de Jonge aan gepeddeld om de nieuwe kano aanlegplaats in gebruik te nemen.
Weer met vaste grond onder de voeten bedankte wethouder de Jonge de coöperatie Gastvrije Randmeren voor deze prachtige aanleglocatie. “Met deze nieuwe kano- voorziening is natuurhaven WIJ-land in het Nuldernauw nu ook bereikbaar voor een nieuwe doelgroep, de kanoërs. Zeewolde heeft met een groene oase als WIJ-land en het nabijgelegen strandeiland de Zegge twee geweldige vaarbestemmingen in haar gemeente. Elk met een eigen karakter. Daar zijn we heel blij mee”.
WIJ-land maakt deel uit van een keten van 15 unieke eilanden en aanlegplaatsen. Ze liggen verspreid over de Randmeren en zijn in beheer van gebiedscoöperatie Gastvrije Randmeren. De gebiedscoöperatie - waarvan ook de gemeente Zeewolde lid is - voert gezamenlijk het beheer en onderhoud uit van deze bijzondere vaarbestemmingen in de Randmeren tussen Almere en Kampen. “Dit werkt veel efficiënter dan als elke gemeente dit individueel moet doen”.
De coöperatie wil zoveel mogelijk havens toegankelijk maken voor kano’s. Rita Braam, directeur Gastvrije Randmeren “De Randmeren met hun ondiepe en over het algemeen rustige water lenen zich bij uitstek voor dagtochten en meerdaagse tochten. De eilanden bieden dan een welkome rust- of overnachtingsplek. Wij-land, de Biezen in het Wolderwijd en de Eekt in het Drontermeer zijn al voorzien van speciale kano-aanlegplaatsen. Eiland de Schelp in het Gooimeer, Huizerhoef in het Eemmeer, de Zegge en Knarland in het Wolderwijd en Pierland in het Veluwemeer zijn via hun strandjes toegankelijk voor kanoërs. Een mooie kans voor ondernemers in de regio om eigen voorzieningen en kano-routes te ontwikkelen”.
Voor vertrek gaven wethouder de Jonge en Rita Braam aan de haven nog een bankje cadeau, vervaardigd uit waterplantenmaaisel. Jaarlijks worden flink wat hectares waterplanten gemaaid, ten gunste van de watersport. “Bij waterplanten denk je al gauw aan varen, maar dit cadeau heeft niets met varen te maken”. Er wordt volop onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor duurzame verwerking van het maaisel. De gemeente Almere heeft in samenwerking met Millvision met waterplantenmaaisel als grondstof het materiaal ontwikkeld waarvan dit bankje is gemaakt. Het bankje maakt deel uit van een eerste serie en kan op deze locatie getest worden op weersbestendigheid. Het bankje staat bij het strandje, op een plekje waar je je kinderen die op het strandje spelen in de gaten kunt houden en dat prachtig uitkijkt over het Wolderwijd.