Op 13 september 2012 heeft de staatssecretaris I&M het projectbesluit genomen voor de eerste fase van de gebiedsontwikkeling IJsseldelta-Zuid in combinatie met een beperkte zomerbed-verlaging van de Beneden-IJssel bij Kampen. De verlaging van het zomerbed van de IJssel draagt samen met de inzet van de bypass/Reevediep (fase 1 IJsseldelta-Zuid) bij aan de taakstelling van Ruimte voor de Rivier.
Reevediep
Het Reevediep wordt een nieuwe waterverbinding tussen de IJssel en het Drontermeer. Deze hoogwatergeul is bedoeld om in extreme omstandigheden hoogwater van de IJssel te kunnen afvoeren via het Dontermeer, en het Vossemeer, naar het IJsselmeer. De hoogwatergeul werd tot voor kort aangeduid als “De bypass”, maar heeft nu als officiële naam: Reevediep.
Om het water door het hoogwatergeul te kunnen laten stromen, wordt aan de kant van de IJssel een inlaat gebouwd. De Kamperstraatweg komt over dit inlaatwerk te liggen. Ten zuiden en noorden van de geul worden dijken aangelegd. Om ervoor te zorgen dat het hoogwater niet in het Drontermeer terecht komt, wordt tussen Flevoland en Overijssel een dam aangelegd in het zuidelijke deel van het Drontermeer. Deze wordt voorzien van keerdeuren, die alleen bij extreme omstandigheden worden gesloten.
evediep wordt in twee fasen gerealiseerd. De hoogwatergeul is vanaf 2017 in eerste instantie beperkt inzetbaar, aanvullend op de Zomerbedverlaging Beneden-IJssel. De recreatievaart kan vanaf eind 2017 gebruik maken van het Reevediep. Rond 2025 is de tweede fase afgerond.
Zomerbedverlaging
Het doel van de zomerbedverlaging is waterstanddaling, waarmee de hoogwaterveiligheid rondom de IJssel wordt vergroot. Het Zomerbed van de IJssel wordt over een afstand van zeven kilometer verlaagd, tussen Kampen en de Eilandbrug, bij de monding. Dit gebeurt door de bodem af te graven. De rivierbodem komt daardoor dieper te liggen.
Het zomerbed is de bodem van de rivier, maar dan alleen de bodem die de rivier in de zomer-maanden in beslag neemt: het gebied waar de schepen varen. ’s Winters en in het vroege voorjaar kan de rivier breder worden en de uiterwaarden blank zetten. De hele strook tussen de twee dijken heet dan ook het winterbed.