Waterschap Vallei en Veluwe werkt aan de veiligheid van de dijken langs de Zuidelijke Randmeren en langs de oostkant van de Eem. Deze dijken moeten in 2017 voldoen aan de vastgestelde normen. In totaal gaat het om 22 kilometer primaire dijken die moeten zorgen voor een grotere veiligheid in Amersfoort, Bunschoten en Nijkerk. Op dit moment zijn er werkzaamheden tussen de sluis bij Nijkerk en het dorp Spakenburg (6 kilometer), tussen het dorp Eemdijk en Malesluis (10 kilometer) en in de buurt Jericho in Amersfoort. De Grebbeliniedijk tussen Amersfoort en Malesluis is inmiddels opgeleverd. De werkzaamheden in en tussen de dorpen Eemdijk en Spakenburg starten in 2016.
Bij de verbetering van de dijk wordt samengewerkt met de provincies Utrecht en Gelderland, gemeenten en diverse andere organisaties in het gebied. Hierdoor komen er onder andere nieuwe en betere fietspaden op de dijk. De gemeente Bunschoten heeft inmiddels een breder fietspad aangelegd tussen De Laak en Spakenburg. Op de Grebbeliniedijk ligt een nieuw fietspad tussen Amersfoort en de fietsbrug over de Eem bij gemaal Malesluis. Tussen de Bisschopsweg (Baarn) en het buurtschap Overvaren (ten zuiden van Eemdijk) wordt in 2016 een nieuw fietspad op de dijk gelegd. Daarnaast ontstaat er door de dijkverbetering nieuwe natuur op en langs de dijk. De dijk wordt ingezaaid met bloemrijk grasland, wat goed is voor diverse insecten, vogels en andere dieren. Langs de Slaagse- en Eemlandse dijk ontstaan twee nieuwe natuurgebieden van totaal 17 hectare.
De dijken langs de Eem en de Randmeren worden verhoogd en verbreed op een manier zoals dat al eeuwen gebeurt: met klei. Door middel van aanbermen of het verflauwen van dijktaluds wordt voorkomen dat een gedeelte van de dijk afglijdt als het water er hoog tegenaan staat. Klei is een compacte grondsoort, die nauwelijks water doorlaat. Vervolgens komt op de kleilaag een grasmat. De wortels van het gras houden de grond eronder vast, zodat de dijken stevig blijven.
Op sommige plekken zijn andere maatregelen nodig of vragen lokale omstandigheden om bijzondere oplossingen. Op plekken waar geen ruimte is voor aanberming worden constructies geplaatst, zoals een damwand. In het centrum van Spakenburg loopt de waterkering langs de havens. Om de cultuurhistorische waarde van het vissersdorp niet aan te tasten, brengt Waterschap Vallei en Veluwe daar een ingebouwde, opklapbare waterkeringen aan. Deze keringen kunnen bij dreigend hoog water in heel korte tijd worden opgezet. Het werk in Spakenburg begint eind 2016. De dijkverbetering duurt tot 2017.