Revitalisering eiland de Dode Hond

Nadat in 2016 de zuidwestelijke kade is hersteld, is eind 2017 de gebiedscoöperatie Gastvrije Randmeren gestart met een verbetertraject voor de haven van eiland de Dode Hond in het Eemmeer.

Dit eiland voor de kust van Blaricum is een geliefde vaarbestemming voor natuurliefhebbers.

De Dode Hond is het enige eiland in het randmerengebied met een uitpandige haven. Bij het aanleggen ondervinden recreanten veel hinder van de wind en van golfslag. Ook de damwanden en steigers hebben te lijden onder wind- en golfwerking. Hoofddoel van het verbetertraject is dan ook het creëren van een beschutte haven die voldoet aan de eisen van deze tijd en waar veilig aangelegd kan worden. 

Behoud van de natuur en de rust op het eiland en het omliggende gebied zijn leidend geweest bij het ontwerp voor  een veilige en beschutte haven en bij het bepalen van passende voorzieningen voor natuurrecreatie.

Via een participatietraject is er een schetsplan opgemaakt voor het verbeteren van de aanlegvoorziening.

Het schetsplan bekijken?
En de wensen & ideeën die zijn ingestuurd?

Het schetsplan voor de Dode Hond is te downloaden door hier te klikken. Ook de onderbouwing van het schetsontwerp zijn te downloaden, net als de ideeën en wensen die zijn ingestuurd en waarop een korte reactie wordt gegeven. Klik hier voor de onderbouwing van het schetsontwerp en hier voor de wensen en ideeën.

Voordat fase 2 - aanleg van de vooroevers - gerealiseerd kan worden moeten nog de nodige en wettelijk verplichte stappen worden doorlopen, zoals het aanvragen van de nodige vergunningen met de daarvoor noodzakelijke onderzoeken. Uit de resultaten van deze onderzoeken moet blijken of het schetsplan in deze vorm gerealiseerd kan worden.

De damwanden zijn in de winter van 2018/2019 al aangepakt. Ook zijn aanpassingen gedaan aan de drijvende steiger zodat kano’s daar goed en veilig kunnen blijven aanmeren.

 

Lat: 52.2938152820302
Long: 5.31695246841753

Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen