Publieksavond eiland Dode Hond goed bezocht

7222 keer bekeken

Op dinsdag 11 december 2018 was iedereen die meer wilde weten over de Dode Hond van harte welkom op de inloopbijeenkomst in buurthuis De Hilt in Eemnes

Watersporters, natuurliefhebbers en vertegenwoordigers van de gemeente Blaricum en Eemnes kwamen dinsagavond 11 december in buurthuis de Hilt in Eemnes het verbeterplan voor de haven van Dode Hond bekijken. Met een kopje koffie of thee in de hand kon men langs een aantal informatiepanelen lopen en het schetsplan bekijken. Medewerkers van o.a. Gastvrije Randmeren, Bureau Maris en de gemeente Blaricum waren aanwezig om bij vragen een toelichting te geven op het schetsontwerp. Uit de belangstelling en vragen sprak de liefde voor het eiland en de wens om het karakter van het eiland zoveel mogelijk te behouden. 

Eind 2017 startte gebiedscoöperatie Gastvrije Randmeren met een verbetertraject voor de haven van eiland de Dode Hond in het Eemmeer. Dit eiland voor de kust van Blaricum is een geliefde vaarbestemming voor natuurliefhebbers. Bij het aanleggen ondervinden recreanten echter veel hinder van de wind en van golfslag. Ook de damwanden en steigers hebben te lijden onder wind- en golfwerking. Hoofddoel van het verbetertraject is dan ook het creëren van een beschutte haven die voldoet aan de eisen van deze tijd en waar veilig aangelegd kan worden.  

Behoud van de natuur en de rust op het eiland en het omliggende gebied zijn leidend geweest bij het ontwerp voor  een veilige en beschutte haven en bij het bepalen van passende voorzieningen voor natuurrecreatie. Nadat belanghebbenden, zoals vertegenwoordigers van de watersportsector en natuurorganisaties, tijdens een informatieavond op 17 oktober een eerste reactie op het conceptschetsontwerp hebben gegeven, ligt er nu een schetsontwerp dat de Coöperatie met belangstellende heeft gedeeld tijdens de publieksavond op 11 december.

Voordat fase 2 - aanleg van de vooroevers - gerealiseerd kan worden moeten natuurlijk nog de nodige en wettelijk verplichte stappen worden doorlopen, zoals het aanvragen van de nodige vergunningen met de daarvoor noodzakelijke onderzoeken. Uit de resultaten van deze onderzoeken moet blijken of het schetsplan in deze vorm gerealiseerd kan worden.

De damwanden worden deze winter al aangepakt. Ook worden dan aanpassingen gedaan aan de drijvende steiger zodat kano’s daar goed en veilig kunnen aanmeren. 

Het schetsplan bekijken?
En de wensen & ideeën die zijn ingestuurd?

Het schetsplan voor de Dode Hond is te downloaden door hier te klikken. Ook de onderbouwing van het schetsontwerp kunt u downloaden, net als de ideeën en wensen die zijn ingestuurd en waarop een korte reactie wordt gegeven. Klik hier voor de onderbouwing van het schetsontwerp en hier voor de wensen en ideeën.

Cookie-instellingen