Gastvrije Randmeren exposeert in Stoomgemaal Arkemheen

14684 keer bekeken

In Stoomgemaal Arkemheen is van woensdag 24 juli tot en met zaterdag 2 november een expositie ingericht over het werk van gebiedscoöperatie Gastvrije Randmeren: 'Ontdek de Randmeren, je bent meer dan welkom!'

Directeur Rita Braam: “Vanaf vandaag kun je in Nijkerk als toeristisch bezoeker van het stoomgemaal of vergaderend met uitzicht op de Randmeren het werk van Gastvrije Randmeren ontmoeten”

Gastvrije Randmeren

De bezoeker maakt aan de hand van de vier thema’s Actie, Historie, Rust & Natuur en Genieten kennis met de Randmeren en ziet ook welke rol Gastvrije Randmeren speelt in het gebied.

Kom ontdekken wat ‘poffertjes’ zijn, zie dat je op de zeebodem door polderbossen kunt lopen en hoe het maaien van de waterplanten in zijn werk gaat. Een bezoek aan de expositie is interessant voor jong en oud en bovendien leuk op te nemen in een fietsrondje Nijkerk - Zeewolde!

Directeur Rita Braam opent de expositie door het laatste paneel op te hangen met
Elly van Geest van het Stoomgemaal en Inge de Haan die de expositie samenstelde

Gastvrije Randmeren is een gebiedscoöperatie, gevormd door de 16 gemeenten aan de Randmeren. Het werkgebied strekt zich uit van Hollandse Brug bij Almere tot de Roggebotsluis bij Kampen.

De coöperatie beheert en onderhoudt de recreatieve eilanden, verkoopt seizoenkaarten en zorgt voor waterplantenvrije vaar- en surfgebieden. Daarnaast is Gastvrije Randmeren dé gebiedspartner voor initiatieven als fietsveren, aanmeervoorzieningen voor horeca aan het water en in de toekomst de doorontwikkeling van de omliggende Zuiderzeefietsroute.

De gemeenten rond het Gooimeer, Eemmeer, Nijkerkernauw en de noordelijke meren zien het als een gedeeld belang om het hele gebied gecoördineerd te beheren en te ontwikkelen. Uitgangspunt daarbij is aandacht voor de balans tussen natuur en recreatie.

Stoomgemaal Arkemheen

Het historisch stoomgemaal “Hertog Reijnout” in de Randmeren aan het Nijkerkernauw heeft een bezoekerscentrum waar een vaste tentoonstelling is ingericht. Jong en oud krijgen een goed beeld van de unieke cultuurhistorische natuurwaarden van de polder Arkemheen. Bovendien biedt het stoomgemaal diverse educatieprogramma’s voor scholen. 

Ook is er drie keer per jaar een gastexpositie op de 1ste verdieping van het bezoekerscentrum om de polder Arkemheen op uiteenlopende wijzen uit te lichten. De bovenverdieping is ook te huur als vergaderruimte. 

Adres stoomgemaal Arkemheem: Zeedijk 6, Nijkerk.

Kijk voor de exacte openingstijden van het stoomgemaal op www.stoomgemaal-arkemheen.nl

De toegang tot het stoomgemaal is gratis, uitgezonderd op de maaldagen (wanneer het stoomgemaal in werking is). Volwassenen € 4,-, kinderen t/m 14 jaar € 2,- p.p. Op de ministoomdag gelden andere toegangsprijzen.

 

Cookie-instellingen