Opening rustpunten Hoge Bijssel startschot ontwikkeling Nunspeet aan Zee

496 keer bekeken

Langs de Randmeren ligt maar liefst 150 kilometer aan vrij liggende fietspaden. Een walhalla voor fietsliefhebbers. Er misten alleen nog fijne rustplekken langs de routes.

Gemeenten en Gastvrije Randmeren hebben de Gelderse fietspaden afgelopen voorjaar ‘opgeplust’ met voorzieningen voor fietsers en wandelaars.

Op 27 juni werden in Nunspeet bij knooppunt 81 en op Surfoever Hoge Bijssel twee van deze rustpunten feestelijk in gebruik genomen.

Wethouder Mark van de Bunte, Kees Rutten van Leisurelands en Rita Braam van Gastvrije Randmeren fietsten van het rustpunt bij Knooppunt 81 naar de surfoever en gaven hiermee ook het startschot voor de ontwikkeling van ‘Nunspeet aan Zee’.

Een eigen Zuiderzeestijl voor de rustpunten

De rustpunten staan niet op zichzelf. Er is voor de recreatieve voorzieningen langs de LF Zuiderzeeroute een herkenbare Zuiderzeestijl ontwikkeld. Het meubilair wordt samengesteld uit hergebruikte meerpalen, afkomstig uit het Randmerengebied. Duurzaam, onderhoudsarm en met een lange levensduur. De andere rustpunten zijn te vinden bij de Ludgeruskerk in Elburg, bij de vogelkijkhut tussen Horst en Nulde en in Nijkerk. Provincie Gelderland is bereid geweest deze opplusvoorzieningen van een 50% subsidie te voorzien.

Rita Braam: ‘Gastvrije Randmeren is samen met provincies Gelderland en Flevoland en lokale ondernemers de initiatiefnemer geweest van deze fietsvoorzieningen en de verbetering van de veerverbinding met Flevoland. We bedanken gedeputeerden recreatie van ’t Hoog (GLD) en Fackeldey (FLE) voor de goede samenwerking in deze periode 2019-2023’.

Fietsknooppunt 81 en entree Nunspeet aan Zee

Het huidige fietsknooppunt 81 (kruising Randmeerweg en Hoge Bijsselse-pad) is met de plaatsing van een rustpunt en een routebord een prettige plek geworden voor fietsers om even af te stappen, de route te bekijken en een broodje te eten. Daarnaast wordt op deze kruising van recreatieve routes de entree van ‘Nunspeet aan Zee’ gemarkeerd. Hierdoor wordt ook het fietspontje naar Biddinghuizen makkelijker gevonden. Knooppunt 81 is belangrijk als oost-west Randmerenoversteek en ook noord-zuid verbinding van de LF-Zuiderzeeroute.

Surfoever Hoge Bijssel

Op Hoge Bijssel, bij de veerstoep van het pontje Nunspeet-Biddinghuizen, is ook een rustpunt geplaatst met prachtig uitzicht over de Randmeren. Wethouder Mark van de Bunte: “de rustpunten zijn een eerste stap om het kustgebied van Nunspeet een eigentijds gezicht te geven. Nunspeet aan Zee heeft enorme potentie. De gemeente wil het gebied graag verder ontwikkelen voor zowel inwoners als gasten. Niet alleen in de zomer, maar het hele jaar door om aan te sluiten bij ‘Nunspeet vier seizoenen uit de kunst’. Bijzonder aan het rustpunt bij Hoge Bijssel is dat er ook nog een oplaadpunt voor elektrische fietsen wordt geplaatst. Fietsers kunnen zo tijdens het wachten op het pontje letterlijk opladen voor de volgende etappe”.

Startschot ontwikkeling ‘Nunspeet aan Zee’

De opening was meteen ook het symbolische startschot voor de planvorming voor de vernieuwing van de Surfoever naar ‘Nunspeet aan Zee’. Leisurelands gaat met Nunspeet en Gastvrije Randmeren aan de slag om een plan te maken voor een aantrekkelijk recreatiegebied dat voor iedereen toegankelijk is, met meer voorzieningen. Een plek die niet alleen op zomerse dagen druk bezocht wordt. De verwachting is dat dit later dit jaar aan de gemeente voorgelegd zal worden.

“Deze opening in voor ons geen afsluiting, maar een begin. We hebben er zin in om onze schouders te zetten onder de ontwikkeling van Nunspeet aan Zee. Het gebied biedt volop kansen voor een aantrekkelijke ontwikkeling met horeca, verblijf, sport en spel en misschien zelfs met evenementen die zowel voor inwoners van Nunspeet als toeristen interessant zijn.” aldus een enthousiaste Kees Rutten, directeur van Leisurelands. En als klap op de vuurpijl voegt Rita Braam toe ‘er staat nog een budget te wachten voor een steiger de zee in, dus kom maar door met de plannen’.

Cookie-instellingen